Wie zijn we?

Een beetje geschiedenis

De familie Bernaert heeft altijd iets met brouwen en bier te maken gehad.


Achtereenvolgens hadden we overgrootvader Georges, grootvader Wilfried, vader Georges (beter bekend als Jo) en sinds kort ook zoon David.


“Alles is begonnen bij mijn overgrootvader een landbouwer, en een van diens zonen Georges. Omdat hij niet de eerste in rij was en dus geen aanspraak maakte op de boerderij nam hij een brouwerij over van de familie Houvenaghel, die slechts een verbeterd tafelbier met weinig graden verdeelde.

Toen der tijd kwamen de mensen hun kannen bier vullen bij de brouwer.


Maar met de komst van Wereldoorlog 1 eisten de Duitsers het vele koper op en viel de brouwerij stil. Na de oorlog werd er heropgestart.


Intussen was mijn vader, zoon van Georges, Wilfried op internaat in het college van Roeselare beter bekend onder het ‘Klein Seminarie’. Het werk nam steeds maar toe en mijn vader moest helpen in de brouwerij.

De zaak had de grote van 7 paarden met leveringen tot aan het klooster van Deinze.

De grote van je zaak werd toen uitgedrukt in hoeveel bedrijfspaarden je bezat. Naar Deinze was een vierdaagse tocht met tussenstops bij een afspanning waar paard en mens de nacht konden doorbrengen.

Weet je dat we, toen, gebruik konden maken van bronwater met een diepte tot 256 m. Maar omdat dit reeds in gebruik was voor Ostend Thermal Palace, hebben wij het nooit mogen exploiteren.  Er werd daarmee dan bier ‘zéro huit’ geleverd in vaten. Van flessen en pilsbier was er nog geen sprake.


Toen kwam Wereldoorlog 2 waar de Duitsers voor het aanmaken van kogels weer het koper opeisten. En weer lag de brouwerij plat.

Dat de brouwerij Bernaert op dat moment een groot aanzien had, kan men afleiden uit het feit dat de nog steeds bestaande bunker op de hoek van de Sluisvaartstraat, Duinenweg en het pad door de duinen naar de zee de “Batterij Bernaert” noemde.


Na WO 2 ging Wilfried samen werken met brouwerij Dewulf. Vanaf 1961 deed hij dit opnieuw volledig in eigen beheer en op de oorspronkelijke plaats (in Middelkerke aan de hoek van de Duinenweg met de Sluisvaartstraat.), maar als drankenhandel en niet meer als brouwerij. Thuis waren we met 11 kinderen, ook wij werden naar Roeselare het klein seminarie gestuurd voor telkens 3 weken.


In het jaar 1974 nam  ik   de volledige drankenhandel over en werkte er met hart en ziel in tot in het jaar 1992.”


Georges Bernaert


De braven Apostel? 


“Ik was een weekend in het Heuvelland. Bij mijn café bezoek zag ik op de bierkaart een ‘Braven apostel’ staan. Dit had ik nog nooit gedronken. De smaak was uniek en ik kon het met geen ander bier vergelijken. In gesprek met de cafébaas  vond deze het jammer dat hij geen voorraad meer kon opdoen omdat de leverancier ermee stopte.  Thuis gekomen vertelde ik dit tegen mijn vader. Weken gingen voorbij vooraleer we eens dit nummer opbelden. We maakten een afspraak, gingen ter plaatse en kwamen met de ‘Braven apostel’ naar huis.

Mijn vader en ik waren wederom eigenaar van een bier.”


David Bernaert



Sinds eind 2014 verkopen vader en zoon het bier aan horecazaken en aan particulieren.

Vader Jo is altijd bereid het te leveren want hij is altijd bierhandelaar geweest. En beschikt hiervoor over de ‘Braven apostel auto’ u waarschijnlijk reeds opgevallen in het straatbeeld. Hij heeft trouwens altijd bakken in zijn auto staan en bijbehorende glazen om menig te laten proeven van het goddelijke drank. Ook waren ze op de bierfeesten te Middelkerke te vinden in hun aposteltent, wat een enorm succes was!


Jo en David komen nu afwisselend aan het woord: ”We laten ons bier brouwen in de proefbrouwerij (link), in Lo-christie. Daar kunnen we erop rekenen dat alles in de beste condities verloopt. Ze permitteren zich geen enkel risico en beschikken over een eigen labo. Ze brouwen er op bestelling tientallen exclusieve ambachtelijke bieren voornamelijk voor export. Wij zijn zeer tevreden over die samenwerking, en kunnen hierdoor ook ons bier aanbieden op vaten.”


De ‘Braven Apostel’ is een en tripel van 8% te serveren bij 6 à 10 graden en een donker bier  van 10% te serveren bij 10 à 12 graden.


 

De tripel 8°


Dit is een goudkleurige tripel van hoge gisting met nagisting op de fles. Hij bevat 8 vol% alcohol. De typische smaak wordt verkregen door het gebruik van een combinatie van gerstemout en tarwemout. De gebruikte aromahop zorgt voor de milde bitterheid. Zijn kruidig aroma wordt bekomen door toevoeging van koriander, sinaasschil ….

Het gaat hier om een unieke tripel met een fragiele smaak. Deze is verfrissend en de zoete smaak wordt in balans gehouden door de licht-zure toets en een licht-bittere nasmaak. Algemeen kan gesteld worden dat dit een fruitige en kruidige tripel is, met een volle moutsmaak.


De donkere 10°


Dit is een donker bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Hij bevat 10 vol% alcohol en wordt gebrouwen gebruik makende van drie moutsoorten. De bitterheid wordt verkregen door het toevoegen van bitterhop, terwijl de fruitigheid mee bepaald wordt door een weinig vloeibare kandijsuiker en het gebruik van een specifieke gistsoort. Zijn kruidig aroma wordt bekomen door toevoeging van koriander, zoethout, kruidnagel, kaneel …

Het gaat hier om een toegankelijk, zwaar alcoholisch, bruin bier. Deze is verwarmend en kruidig, zoals een kerstbier oorspronkelijk hoorde te zijn. Het zoete karakter van het bier wordt gebalanceerd door de bitterheid.




Met dank aan Meeuws Kurt voor zijn aangeboden eindwerk zythologie over de Braven apostel.